Home Page > De geschiedenis van de metro en de sneltram > Alle lijnkleurcombinaties >

De lijnkleuren van de sneltram- en metrolijnen

Uitbreiding van het systeem

In 1989 besloot de directie van het GVB om de bestaande en toekomstige sneltram- en metrolijnen ook lijnnummers te geven. Binnen het bedrijf werd een aantal medewerkers aan het werk gezet om voor deze lijnen bijpassende lijnkleuren te vinden. Vanaf lijn 31 werd doorgenummerd tot en met lijn 38. Dit bleek het maximaal aantal kleurencombinaties te zijn dat mogelijk was zonder iets nieuws te hoeven bedenken.

In een later stadium besloot de directie dat de sneltram- en metrolijnen nummers in de reeks van 50 t/m 58 zouden krijgen. De reeds vastgestelde lijnkleuren werden opnieuw gecombineerd met de nieuwe lijnnummers. Aan de hand van diverse ontwerpen voor het (nog aan te leggen) Sneltramnet, werden de lijnen en kleuren zo gecombineerd dat er bij samenlopende lijnen een zo groot mogelijk kleurverschil ontstond:

- Lijn 31 - blauw/rood/blauw verticaal --> lijn 50;
- Lijn 32 - wit/groen horizontaal --> 57;
- Lijn 33 - rood/wit diagonaal --> lijn 51;
- Lijn 34 - wit/rood/wit verticaal --> lijn 54
- Lijn 35 - geel/blauw horizontaal --> lijn 55;
- Lijn 36 - geel/blauw verticaal --> lijn 52;
- Lijn 37 - blauw/wit horizontaal --> lijn 53;
- Lijn 38 - wit/groen/wit verticaal --> lijn 56.

Door deze vernummering kwam men één lijnkleur te kort. Voor lijn 58 werd daarom de wit/rode kleurencombinatie naar analogie van lijn 13 bedacht.

Net als bij tramlijn 18 en 21 zijn de kleuren van lijn 52 niet juist gecombineerd. Het ligt voor de hand dat dit opzettelijk is gedaan om historisch gezien consequent te blijven.


De sneltramlijnen

De lijnnummers en lijnkleuren voor de sneltramlijnen werden voor het eerst zichtbaar bij de opening van de Amstelveenlijn op 12 december 1990 tussen het Centraal Station en Amstelveen Poortwachter. Deze sneltramlijn werd als lijn 51 in gebruik genomen met de combinatie rood/wit diagonaal als lijnkleur.

Door te klikken op het plaatje van de lijnkleur kan de geschiedenis van de betreffende lijn geraadpleegd worden:


Lijn 51


De metrolijnen

De lijnnummers en lijnkleuren voor de metrolijnen werden voor het eerst zichtbaar bij de opening van de Ringlijn op 1 juni 1997 tussen Isolatorweg en Gein. Deze metrolijn werd als lijn 50 in gebruik genomen met de combinatie blauw/rood/blauw verticaal als lijnkleur.

Door te klikken op het plaatje van de lijnkleur kan de geschiedenis van de betreffende lijn geraadpleegd worden:


Lijn 50


Sinds 2000 wordt het CAF-metro-materieel ook regelmatig op de lijnen 53 en 54 ingezet, waardoor ook deze lijnnummers en lijnkleuren zichtbaar werden. Lijn 53, die rijdt tussen het Centraal Station en Gaasperplas, heeft de combinatie blauw/wit horizontaal als lijnkleur. Lijn 54, die rijdt tussen het Centraal Station en Gein, heeft de combinatie wit/rood/wit verticaal als lijnkleur. Gezien de speciale betekenis van deze combinatie kan het geen toeval zijn dat de lijn langs het Ajax stadion (de Johan Cruijff ArenA) rijdt!

Voor de metrolijn tussen Noord en Zuid (de nieuwe Noord/Zuidlijn) werd lijnnummer 52 gereserveerd met geel/blauw verticaal als lijnkleur. De lijn is op 22 juli 2018 officieel in dienst gekomen. Het is nog steeds de bedoeling dat deze metrolijn ooit naar Purmerend, Zaanstad en/of Hoofddorp wordt doorgetrokken...


Door te klikken op de plaatjes van de lijnkleuren kan de geschiedenis van de betreffende lijn geraadpleegd worden:

Lijn 53 Lijn 54 Lijn 52


De lijnfilms

Er is een aparte pagina die de lijnfilms van het sneltram- en metro-materieel laat zien, van zowel het LHB-metro-materieel, het BN-sneltram-materieel, het CAF-metro-materieel als het CAF-sneltram-materieel.

Ook is er een pagina die een nadere uitleg geeft van mogelijke, toekomstige lijnkleuren van sneltram- en metrolijnen. Aan de hand van recente foto's wordt getoond hoe deze lijnkleuren er in de dagelijkse praktijk uit hadden kunnen zien...