Home Page > De geschiedenis van de metro en de sneltram > De lijnfilms van de sneltram- en metrolijnen > Alle lijnkleurcombinaties >

De lijnfilms van het LHB-metro-materieel

Het Duitse LHB leverde in 1973 de eerste 4 treinstellen (serie M1 met de bedrijfsnummers 1 t/m 4), waarmee tussen de stations Venserpolder en Verrijn Stuartweg werd proefgereden om ervaring op te doen met dit nieuwe type materieel. In 1976 en 1977 werd de definitieve serie van 31 treinstellen afgeleverd (serie M2 met de bedrijfsnummers 5 t/m 37). In 1980 volgde een derde serie van nog eens 11 treinstellen (serie M3 met de bedrijfsnummers 38 t/m 44). De treinstellen van het proefbedrijf (serie M1 met de bedrijfsnummers 1 t/m 4) werden omgebouwd en gelijk gemaakt met die van serie M3.

Toen op 16 oktober 1977 de metro in bedrijf ging, werd op de treinstellen en in de stations alleen gebruik gemaakt van eindbestemmingen, dus zonder lijnnummers en lijnkleuren. Het LHB-materieel had destijds witte koersborden, waarvan vorm en uitvoering exact overeen kwamen met de bestemmingsborden op de perrons. Onderstaande foto toont de oorspronkelijke uitvoering van het front van het LHB-materieel, serie M1.
Foto gemaakt bij de Metro werkplaats in Diemen door het GVB, 1973


Bij de opening van de Ringlijn op 1 juni 1997 werd een nieuwe plattegrond van de metrolijnen ge´ntroduceerd. De bestaande metrolijnen, de Gaasperplaslijn en de Geinlijn, werden respectievelijk lijn 53 en lijn 54. De nummers van deze lijnen waren vanaf van dat moment provisorisch aangebracht achter de voorruit van het LHB-materieel.

Om dienst te kunnen doen op de Ringlijn wijzigde men in 2000 het front van het LHB-materieel. Hierdoor werd het mogelijk om grote lijnfilms met lijnnummers en eindbestemmingen te gebruiken. De lijnkleuren zoals die in 1989 voor de sneltram en metrolijnen vastgesteld werden, zijn hierbij weggelaten. De achtergrondkleur van deze nieuwe lijnfilm was per lijn gelijk aan de kleur van de metrolijnen zoals die in 1997 met de nieuwe plattegrond werd ge´ntroduceerd. Deze kleuren werden ook op de routeborden in de treinen gebruikt: groen voor lijn 50, rood voor lijn 53 en geel voor lijn 54. Deze pagina toont de verschillende uitvoeringen.

Eind 2005 werd een begin gemaakt met toepassen van de nieuwe huisstijl van het GVB. Het materieel behield zijn zilveren kleur, maar langs het dak werd een blauwe band aangebracht als variant op het logo. De onderste rand van de rijtuigen en alle deuren werden eveneens blauw.


Foto gemaakt bij het station 'Overamstel' door Han Schomakers, 2004

Foto gemaakt bij het station 'Bijlmer ArenA' door Han Schomakers, 2004

Foto gemaakt bij hert station 'Van der Madeweg' door Han Schomakers, 2004

Foto gemaakt bij het station 'Amstel' door Gerrit Prins, 2002

Foto gemaakt bij het station 'Bijlmer ArenA' door Han Schomakers, 2004

Foto gemaakt bij het station 'Amstel' door Gerrit Prins, 2002