Home Page > De geschiedenis van de tram > De lijnkleuren van de tramlijnen > Alle lijnkleurcombinaties >

De lijnen in de binnenstad

Op 14 augustus 1900 ging de eerste, en daarmee de oudste, tramlijn in Amsterdam rijden, echter toen nog zonder lijnnummer. De route liep van het Leidseplein naar de Marnixstraat ter hoogte van de Brouwersgracht. Een paar weken later werd de tramlijn al aan de westzijde doorgetrokken naar de Planciusstraat ter hoogte van de Zoutkeetsgracht. In 1904 kreeg de tramlijn het lijnnummer 10 en ging rijden tussen de Zoutkeetsgracht en de 1e Van Swindenstraat in Amsterdam-Oost.

In 1904 koos men voor de ring- of ceintuurlijnen, en de lijnen die daar het meeste op leken, de primaire kleuren rood voor tramlijn 10, geel voor tramlijn 3 en groen voor tramlijn 9. In de jaren daarna werd dit uitgebreid met blauw voor tramlijn 7, wit voor tramlijn 13 en roze voor tramlijn 19.

Tramlijn 3 werd ingesteld in 1902 en reed tussen de Dam en de Sarphatistraat.

Tramlijn 9, ingesteld in 1903, reed de route tussen het IJveer achter het Centraal Station en het Oosterpark, ter hoogte van de Beukenlaan.

De tweede tramlijn 7 ging in 1905 rijden tussen het Jonas DaniŽl Meijerplein en de Kinkerstraat ter hoogte van Lootsstraat.

Tramlijn 13 werd ingesteld in 1906 en ging rijden tussen het Centraal Station en de Czaar Peterstraat ter hoogte van de Dijksgracht.

De eerste tramlijn 19 die in 1916 als een kringlijn in dienst werd gesteld op de route Nieuwmarkt - Blauwbrug - Dam - Nieuwmarkt werd door gebrek aan belangstelling al na enige maanden opgeheven.


Door te klikken op de plaatjes van de lijnkleuren kan de geschiedenis van de betreffende lijn geraadpleegd worden:

Lijn 10 Lijn 3 Lijn 9 Lijn 72 Lijn 13 Lijn 191Foto gemaakt bij de halte 'Leidseplein' door Wouter van Beek, 2002Foto gemaakt bij de halte 'Zoutkeetsgracht' door Remco Mulder, 2002Foto gemaakt bij de halte 'Stationsplein-Oost' door Gerrit Prins, 2004

Door te klikken op de plaatjes van de lijnkleuren kan de geschiedenis van de betreffende lijn geraadpleegd worden:

Lijn 72 Lijn 13Foto gemaakt op de Insulindeweg door Gerrit Prins, 2002Foto gemaakt bij de halte 'Stationsplein-West' door Gerrit Prins, 2002