Home Page > De geschiedenis van de tram > De lijnkleuren van de tramlijnen > Alle lijnkleurcombinaties >

Bijzondere lijnkleuren

In 1948 werd wit bij wijze van uitzondering gebruikt voor tramlijn S (= stationslijn) die als ‘sneltram’ het Amstelstation met het Centraal Station verbond. Dit was eigenlijk de oude route van lijn 25. De tramlijn wordt in 1949 weer opgeheven, na de terugkeer van buslijn E.

Door te klikken op de plaatjes van de lijnkleuren kan de geschiedenis van de betreffende lijn geraadpleegd worden:

Lijn S



Foto gemaakt op de Berlagebrug door onbekende fotograaf, 1948


Een opvallende gebeurtenis vond in 1962 plaats toen de nieuwe (spits-)tramlijn 27 tussen Centraal Station en Surinameplein in gebruik werd genomen. De combinatie rood/geel/rood verticaal van de voormalige tramlijn 23 werd als lijnkleur toegepast. Een oud-medewerker van het GVB weet zich over het vaststellen van lijnkleur nog het volgende te herinneren:

"Toen tramlijn 27 werd ingesteld was het GVB al lang vergeten hoe de lijnkleuren indertijd waren vastgesteld. Al veel eerder werden nieuwe lijnen voorzien van een vervallen nummer met de oude lijnkleur, maar ook dat was zo rond 1961 onbekend bij de staf van het GVB. In de tijd dat de beslissingen werden genomen over de aanleg van de tramlijn naar Osdorp werden de brieven aan het Gemeentebestuur over dergelijke onderwerpen in concept gemaakt door de afdeling Economie van het GVB. Er werd dan altijd een lijnnummer genoemd, om het geheel leesbaar te maken. De brief had uiteraard vooral een vervoers-economisch gerichte inhoud.

Het toenmalige hoofd van de afdeling Economie had geen enkele band met de historie van de tram in Amsterdam. Dus het lag voor de hand dat er in de brief sprake was van een verlenging van tramlijn 17 naar Osdorp. En voor de spitsuurlijn tot het Surinameplein werd een lijnnummer bedacht. Waarschijnlijk had de schrijver kennis over het gebruik in Duitsland om een ingekorte lijn van een lijnnummer te voorzien dat 10 nummers hoger was dan de doorgaande lijn.

Anderen moesten toen een kleur bedenken voor de lijnkleuren van de nieuwe tramlijn 27. Misschien was de aanwezigheid van enkele lijnkleurglaasjes van tramlijn 23 de inspiratie. Het is onwaarschijnlijk dat er een bedrijfseconomische reden is geweest om die kleuren te kiezen. Deze glaasjes hadden in het algemeen maar een beperkte levensduur en er moesten toch ook glaasjes worden gemaakt met het nummer 27. En koersborden met de nieuwe kleuren en de oude tekst van tramlijn 17, waar nog screens (mallen) van bestonden. Zeker is dat de oude ideeën over de betekenis van de lijnkleuren geen rol hebben gespeeld.

Toen in december 1966 een twee-assig tramstel op tramlijn 17 zou worden ingezet, was dit 'al' (!) een dag van te voren bekend. Er is toen door het hoofd van de remisedienst opdracht gegeven om de benodigde nummerglaasjes en een koersbord te maken. Voor het koersbord werd de screen (mal) van de oude tramlijn 17 (en tramlijn 27) gebruikt. Op de plaats van de tekst Surinameplein heeft de schilder met de hand de tekst Osdorp geschilderd."


Tramlijn 27 werd uiteindelijk in 1971 definitief opgeheven. Toen enkele jaren later voor mogelijk toekomstige tramlijnen 28, 29 en 30 (alsnog) een lijnkleur werd bepaald, kreeg ook lijn 27 nog een nieuwe lijnkleur...


Door te klikken op de plaatjes van de lijnkleuren kan de geschiedenis van de betreffende lijn geraadpleegd worden:

Lijn 23 Lijn 271 Lijn 272



Foto gemaakt bij de halte 'Matterhorn' door Kees Verhulst, 2002