Home Page > De geschiedenis van de metro >

Sneltramnet 1990

Eerste ontwerp

In de periode 1980-1988 maakte het GVB studies van diverse sneltramlijnen op basis van de beleidsnota 'Sneltram' en de oorspronkelijke plannen voor het metronet.
Men onderzocht lijnen naar Amstelveen, de Middelveldse Akerpolder (MAP), Hoofddorp, Amsterdam-Noord, Zaanstad, Purmerend en IJburg. Ook werd in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen een studie gedaan naar de Ringbaan. Het was de bedoeling om deze sneltramlijnen gefaseerd aan te leggen. Onderstaand worden de verschillende fasen en alternatieven getoond.
Het schema met nummer 1 laat eigenlijk het sneltram- en metronet zien zoals dat in 1997 is gerealiseerd, maar er is een belangrijk verschil. De Ringlijn is gesloten en bestaat uit (delen van) de Geinlijn, Ringlijn en Gaasperplaslijn. De lijn naar IJburg is als aparte sneltramlijn ingetekend. Ook is al voorzien dat de Amstelveenlijn uiteindelijk in Westwijk zal eindigen.

 

=
Op de rails, 1994

 

Tweede ontwerp

Het schema met nummer 2 voegt daar de Noord/Zuidlijn aan toe die zich vertakt in een lijn naar Hoofddorp en een tweede Amstelveenlijn.

 


Op de rails, 1994

 

Derde/vierde ontwerp

Het schema met nummer 3/4 verdubbelt de capaciteit op de Ringlijn met een tweede lijn, die aan twee kanten naar IJburg is doorgetrokken: vanaf het Centraal Station via de Piet Heintunnel en vanaf Diemen-Zuid. Er is een verlenging van de Noord/Zuidlijn naar Zaanstad en Purmerend toegevoegd en een aftakking in Amsterdam-Noord. Bovendien staan enkele varianten van lijnen naar Osdorp en MAP ingetekend.

 


Op de rails, 1994