Home Page > De lijnkleuren van de tram >

Bijzondere lijnkleuren

In 1948 werd wit bij wijze van uitzondering gebruikt voor lijn S (= stationslijn) die als Ďsneltramí het Amstelstation met het Centraal Station verbond. Dit was eigenlijk de oude route van lijn 25. De lijn wordt in 1949 weer opgeheven na de terugkeer van buslijn E.

 

Lijn S

 


Foto gemaakt op de Berlagebrug in 1948.

 

Een opvallende gebeurtenis vond in 1962 plaats toen de nieuwe (spits)lijn 27 tussen Centraal Station en Surinameplein in gebruik werd genomen. De combinatie rood/geel/rood verticaal van de voormalige lijn 23 werd als lijnkleur toegepast. Een oud-medewerker van het GVB weet zich over het vaststellen van lijnkleuren nog het volgende te herinneren:

"Toen lijn 27 werd ingesteld was het GVB al lang vergeten hoe de lijnkleuren indertijd waren vastgesteld. Al veel eerder werden nieuwe lijnen voorzien van een vervallen nummer met de oude lijnkleur, maar ook dat was zo rond 1961 onbekend bij de staf van het GVB.
In de tijd dat de beslissingen werden genomen over de aanleg van de tramlijn naar Osdorp werden de brieven aan het Gemeentebestuur over dergelijke onderwerpen in concept gemaakt door de afdeling Economie van het GVB. Er werd dan altijd een lijnnummer genoemd, om het geheel leesbaar te maken. De brief had uiteraard vooral een vervoers-economisch gerichte inhoud. Het toenmalige hoofd van de afdeling Economie had geen enkele band met de historie van de tram in Amsterdam. Dus het lag voor de hand dat er in de brief sprake was van een verlenging van lijn 17 naar Osdorp. En voor de spitsuurlijn tot het Surinameplein werd een lijnnummer bedacht. Waarschijnlijk had de schrijver van het concept kennis van het gebruik in Duitsland om een kortere lijn van een lijnnummer te voorzien dat 10 hoger was dan de doorgaande lijn.
Anderen moesten toen een kleur bedenken voor de lijnkleuren van de nieuwe lijn 27. Misschien was de aanwezigheid van enkele glaasjes van lijn 23 de inspiratie, maar het is onwaarschijnlijk dat er een bedrijfseconomische reden is geweest om die kleuren te kiezen. Lijnkleurglaasjes hadden in het algemeen maar een beperkte levensduur en er moesten toch ook glaasjes worden gemaakt met het nummer 27 en koersborden met de nieuwe kleuren en de oude tekst van lijn 17, waar nog screens (mallen) van bestonden. Zeker is dat de oude ideeŽn over de betekenis van de lijnkleuren geen rol hebben gespeeld.
Toen in december 1966 een twee-assig tramstel op lijn 17 zou worden ingezet, was dit al een dag (!) van te voren bekend. Er is toen door het hoofd van de remisedienst opdracht gegeven om de benodigde nummerglaasjes en een koersbord te maken. Voor het koersbord werd de screen van de oude lijn 17 (en lijn 27) gebruikt. In plaats van de regel Surinameplein heeft de schilder met de hand de tekst Osdorp geschilderd. Lijn 27 werd in 1971 definitief opgeheven.
"

 

Lijn 271

 


Foto gemaakt bij de halte 'Matterhorn' in 2002 door Kees Verhulst.